向海洪泛湿地土壤对氮和磷的滤过截留作用及影响因素分析

中科院湖沼3期基金资助项目(ZKHZ-03-06);中科院研究生科学与实践资助专项(创新研究类)资助。

通过野外采集土壤样品,利用自行设计的有机玻璃柱对向海国家级自然保护区内霍林河典型洪泛湿地土壤对配制溶液中的N和P的滤过截留作用进行了实验模拟研究。结果表明向海洪泛湿地土壤在垂直方向上对N和P具有很强的滤过截留作用,经过60cm厚土层的滤过截留后,配制溶液中的总N(TN)、总P(TP)、NO3--N、NH4+-N、PO43--P的浓度均减少90%以上。对遴选的洪泛土壤对N和P滤过截留作用的影响因子进行了灰色关联分析,得出了洪泛湿地土壤对N和P滤过截留作用的影响因子的强弱排序。

Through soil samples collected from the field and placed in a polymethyl methacrylate cylinder, a N and P interception by the wetland soil in the Huolin River in Xinghai were simulated and analyzed. Results show that after passing through a 60cm thick layer of soils, contents of TN, TP, NO3--N, NH4+-N and PO43--P of the prepared solution decreased by over 90%. Grey relationship was analyzed for N and P interception function of each factor in the flooding wetland soils. The sequence of the factors in were determined.

翟金良,何岩,邓伟.向海洪泛湿地土壤对氮和磷的滤过截留作用及影响因素分析[J].土壤,2003,35(4):314-319. Zhai Jinliang, He Yan, Deng Wei. N AND P INTERCEPTION FUNCTIONS OF FLOODING WETLAND SOIL IN XIANGHAI AND THEIR INFLUENCING FACTORS[J]. Soils,2003,35(4):314-319

• 在线发布日期: 2017-05-20