苏南典型地区土壤锌的空间分布特征及其与土壤颗粒组成的关系

国家重点基础研究规划项目(G1999011810)资助。

在GIS的支持下,运用地统计学方法研究了苏南典型地区原锡山市土壤全Zn和有效Zn的空间分布特征,并简要分析了土壤全Zn和有效Zn含量与土壤颗粒组成之间的关系。结果表明,研究区域土壤全Zn和有效Zn的空间分布表现出一定的结构性,其空间相关范围分别达到6.6km和7.5km。Kriging插值结果表明,土壤全Zn含量在研究区域东北部最低,东南部相对较高;有效Zn含量与全Zn有着相似的空间分布趋势,受土壤自身特性的影响,其含量在北部地区普遍较低。土壤全Zn和有效Zn含量与土壤粘粒含量之间呈极显著正相关,而与砂粒含量之间呈显著负相关。

A geostatistics method combined with GIS was applied to the study of the spatial distribution of total soil Zn and available Zn in the typical area of southern Jiangsu province. The results showed that the total Zn and available Zn had a relatively good correlationsip and their ranges of correlationship extended to about 6.6km and 7.5km, respectively. The distribution maps of the total Zn and available Zn drawn based on kriging interpolation depicted their spatial distribution features. Total Zn and available Zn contents were positively correlated with soil clay (<0.002mm) content, but negatively correlated with soil sand (0.02-2mm) content.

刘付程,史学正,王洪杰,张庆利.苏南典型地区土壤锌的空间分布特征及其与土壤颗粒组成的关系[J].土壤,2003,35(4):330-333. Liu Fucheng, Shi Xuezheng, Wang Hongjie, Zhang Qingli. SPATIAL DISTRIBUTION OF SOIL Zn AND RELATIONSHIP BETWEEN SOIL Zn AND SOIL PARTICLE COMPOSITION IN TYPICAL AREA OF SOUTHERN JIANGSU PROVINCE[J]. Soils,2003,35(4):330-333

• 在线发布日期: 2017-05-20