异养硝化微生物的分子生物学研究进展

中国科学院知识创新工程项目(KZCXZ-402)及中国科学院知识创新工程领域前沿项目资助。

硝化作用是自然界N素循环的一个重要环节,对于农业生产、环境保护等都具有重要意义。除了传统上认为的自养硝化细菌以外,近几十年来已发现很多异养微生物和甲烷营养细菌可以进行硝化作用。现就异养硝化微生物的分子生物学研究作一综述。

Nitrification is an important part of N cycle in nature. Besides the well known autotrophic nitrifiers belonging to the Nitrosomonas and Nitrobacter groups, there are some heterotrophic microorganisms and methanotrophic bacteria that are able to do the job. Advance in molecular biology of heterotrophic nitrifier is reviewed in this paper.

王一明,彭光浩.异养硝化微生物的分子生物学研究进展[J].土壤,2003,35(5):378-386,407. Wang Yiming, Peng Guanghao. ADVANCE IN MOLECULAR BIOLOGY OF HETEROTROPHIC NITRIFIER[J]. Soils,2003,35(5):378-386,407

• 在线发布日期: 2017-05-20