土壤中硒的形态连续浸提方法的研究

国家地质调查局基金项目(DK0003048)和湖北省教育厅重大项目(2001Z08002)。

通过改进的连续浸提实验,将富Se土壤中Se的赋存状态分成5种形态:水溶态、可交换态、酸溶态(碳酸盐及铁锰氧化物结合态)、有机物结合态、残渣态,并用HG-AFS法检测了各形态Se和总Se,结果表明,该提取方法的精密度和准确度好,简便﹑可靠易行。

A modified sequential extraction procedure for Selenium of different forms in soil was developed. By the procedure, Selenium in soil was divided into five fractions:(1) Water soluble, (2) exchangeable, (3) acid soluble, (4) organic compound and (5) residual. All the five forms of Selenium and total Selenium were determined with HG-AFS, showing that the method is precise, accurate, reliable and easy to operate..

吴少尉,池泉,陈文武,汤志勇,金泽祥.土壤中硒的形态连续浸提方法的研究[J].土壤,2004,36(1):92-95,103. WU Shao-wei, CHI Quan, CHEN Wen-wu, TANG Zhi-yong, JIN Ze-xiang. SEQUENTIAL EXTRACTION-A NEW PROCEDURE FOR SELENIUM OF DIFFERENT FORMS IN SOIL[J]. Soils,2004,36(1):92-95,103

• 在线发布日期: 2017-05-18