中国科学院创新项目"太湖流域水环境预警研究"(KZCX2-31)资助。

本文介绍了土壤可蚀性K值的计算和K值图的制作方法。涉及利用公式法计算该区的土壤可蚀性K值的参数设置方法,和运用地统计学的协同克里格空间插值的方法进行K值图的编制方法,并对K值图在水土保持、水土流失定量监测、生态与环境等方面的应用作了简要说明。

Methods of calculating and mapping soil erodibility (K) are introduced in this paper.Besides,a brief explanation is made of the method of setting parameters of the equation for calculating soil erodibility K value,use of the Cokriging method of ArcGIS Geostatistics in mapping soil erodibility (K),as well as application of the soil erodibility (K) map to soil erosion control,monitoring and prediction of soil losses,ecology,environment,etc.

姜小三,潘剑君,杨林章,卜兆宏.土壤可蚀性K值的计算和K值图的制作方法研究——以南京市方便水库小流域为例[J].土壤,2004,36(2):177-180. JIANG Xiao-san, PAN Jian-jun, YANG Lin-zhang, BU Zhao-hong. METHODS OF CALCULATING AND MAPPING SOIL ERODIBILITY K——A CASE STUDY OF FANGBIAN WATERSHED OF NANJING[J]. Soils,2004,36(2):177-180

• 在线发布日期: 2017-05-19