土壤供氮能力研究方法进展

国家重点基础研究发展规划项目(G1999011802)和中科院知识创新工程项目(KZCX2-413-6)资助。

根据土壤供N能力确定合理施肥量,是保证作物高产、提高N肥利用率、减少环境污染的基本途径。本文综述了土壤供N能力研究中常用的植物吸收法、室内矿化培养法、化学方法、田间原位测定法、总矿化N测定和土壤N矿化模型等方法,以期为选择合适的土壤供N能力研究方法提供依据。

The methods that are commonly used in studying nitrogen supply capacity, including chemical methods, field measurements, measurement of gross mineralization, etc. are systematically summarized in the hope that the work may provide a useful basis for the study on soil N supply capacity.

闫德智,王德建.土壤供氮能力研究方法进展[J].土壤,2005,37(1):20-24. YAN De-zhi, WANG De-jian. METHODS FOR STUDYING SOIL NITROGEN SUPPLY CAPACITY[J]. Soils,2005,37(1):20-24

• 在线发布日期: 2017-05-18