铅污染土壤的植物修复研究进展

四川省科技厅应用基础项目资助。

利用植物修复技术对土壤重金属污染进行治理是目前国内外有关学者研究的热点和难点问题。本文系统地阐述了重金属Pb污染土壤的植物修复,从Pb超富集植物、植物吸收累积Pb的机制和影响因素以及螯合剂在Pb污染土壤植物修复中的作用等几方面介绍了国内外的有关研究现状及其发展趋势。

Phytoremediation, a technology using plants to remove contaminants from soil, has become a hot topic in current research. This paper reviews studies in the field of phytoremediation of soils contaminated by lead with special focuses on hyperaccumulator, mechanism of lead hyperaccumulation and it's affecting factors, application of chelators in improving remediation and trend of the future development of the technology.

伍钧,孟晓霞,李昆.铅污染土壤的植物修复研究进展[J].土壤,2005,37(3):258-264. WU Jun, MENG Xiao-xia, LI Kun. PHYTOREMEDIATION OF SOILS CONTAMINATED BY LEAD[J]. Soils,2005,37(3):258-264

• 在线发布日期: 2017-05-18