日光温室夏秋种菇对土壤环境质量影响的研究

山东省科技厅科技攻关项目(031040121)资助。

通过对夏秋季种菇日光温室和非种菇日光温室土壤的盐分积累、pH值变化及养分含量状况的研究,发现:种菇日光温室的土壤盐分积累和pH值变化不同于非种菇日光温室,种菇与非种菇日光温室土壤养分含量也有显著差异。种菇日光温室土壤养分有其自身特点,尤其是其土壤NO3--N含量和占有效N含量的比例在一个比较适宜的范围内,可有效防止温室土壤硝酸盐的过度积累对环境的污染和对植物及人体的危害。

Through research on salt accumulation, variation of pH and nutrient status of heliogreenhouse soils under mushroom cultivation in summer and autumn, it would found that mushroom cultivation affected salt accumulation, soil pH and soil nutrient status. The nutrient status of the soil under mushroom cultivation is characterized by soil NO3--N content ranging in a proper proportion of the soil available nitrogen, which could efficiently prevent excessive accumulation of nitrate in greenhouse soil from polluting the environment and doing harm to the plants and the human health.

吕福堂,张秀省.日光温室夏秋种菇对土壤环境质量影响的研究[J].土壤,2005,37(3):304-307. LV Fu-tang, ZHANG Xiu-sheng. SOIL'S ENVIRONMENTAL QUALITY OF GREENHOUSE SOILS UNDER MUSHROOM CULTIVATION IN SUMMER AND AUTUMN[J]. Soils,2005,37(3):304-307

• 在线发布日期: 2017-05-18